Vilka regler gäller för vinter- och sommardäck?

Vilka regler gäller för vinter- och sommardäck?

Vinterdäck  1:e December – 31:e Mars

Under denna period ska ditt fordon ha vinterdäck om vinterväglag råder, en liten klurig sak med denna regel är att det är polisen som avgör när det är tillräckligt mycket vinter. Men en riktlinje är om det finns snö, modd eller is någonstans på vägbanan så är det vinterväglag. Regeln gäller för såväl lätta som tunga fordon, gäller även utlandsregistrerade fordon. Däcken ska vara märkta med M och S. Däcken kan vara olika märkta, t ex M+S, M.S, M&S etc.

Faktum är att man får använda odubbade däck året om. Vi rekommenderar 2 uppsättningar, men man kan köra M+S-däck året om.

Dubbdäck 1:e Oktober – 15:e April

Under denna period får man använda dubbdäck, även under andra perioder om vinterväglag befaras.

Att tänka på när det gäller släpvagnar är att både bil och släpvagn ska vara utrustade med vinter däck. Om bilen har dubbdäck ska även släpvagnen ha det.

Att tänka på för er där ute som har dubbdäck är att från och med 16:e April är det förbjudet att köra med era däck om det inte råder eller väntas blir vinterväglag.

Mönsterdjup

Vid sommarväglag ska däcken ha minst 1,6mm mönsterdjup på mitten av däcket. Dock rekommenderar vi minst 3mm för att man inte ska tappa viktiga säkerhetsaspekter. I synnerhet vid vått väglag.

Trots att man har hört skrönor om att däck blir gamla så finns det faktiskt inga ålderskrav på däck. Man har gjort undersökningar där äldre däck inte har försämrats nämnvärt. Dock har ju teknologin inom däckindustrin gått framåt med åren, så det finns betydligt bättre däck idag än vad det gjorde förr. Vi har nya och högpresterande däck för alla plånböcker, titta på hemsidan eller besök oss så hjälper vi er.

Vårt utbud av sommardäck här!

Bästa däcken bak

De däcken med bäst däckmönster bör placeras bak på bilen, gäller både bak- och framhjulsdrivna bilar. Detta gör att man minskar risken för sladd vid inbromsningar och när du gör tvära svängar.

Fortfarande osäkra på vad som gäller?

Kom in till oss så hjälper vi er så att ni kan köra säkert med rätt däck på!

 

P.S Alla regler är hämtade från Polisen och Vägverket.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet