Lite om mönsterdjup

Mönsterdjupet på dina däck är avgörande för ditt väggrepp. Däck med för dåligt mönsterdjup är absolut inget någon kan rekommendera. Bra glid är viktigt för Charlotte Kalla och gänget, inte för bilförare.

Mönsterdjupet är viktigt! Så här får det absolut inte se ut!

Mönsterdjupet är viktigt! Så här får det absolut inte se ut!

Lagen säger att ditt mönsterdjup måste vara minst 1,6 mm, men för att ge bra friktion även vid fuktig vägbana bör det vara minst 3 mm.

Bättre...

Bättre…

Vinterdäck

Under perioden 1/12 – 31/3, då du ska använda vinterdäck, är kraven hårdare. För fordon med en totalvikt av högst 3,5 ton (personbil klass I, lätt lastbil, lätt buss och husbil), samt släp som dras av dessa fordon gäller att mönsterdjupet måste vara minst 3 mm. För fordon med en totalvikt på över 3,5 ton (personbil klass II, lastbil och buss) gäller 5 mm mönsterdjup.

Ålder

Mönsterdjup och dubbstick är oerhört viktigt. Däremot finns det inga ålderskrav för däck, och inte heller de undersökningar som gjorts pekar på att äldre vinterdäck skulle ha tydligt sämre friktionsegenskaper.

Placering

Det optimala är naturligtvis att ha fyra likvärdiga däck, men om det inte är så ska alltid de däck med bästa väggrepp (störst mönsterdjup, störst dubbutstick) placeras bak, för att minska risken för sladd vidd inbromsning och sväng. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna fordon.

Frågor?

Har du frågor du inte fick svar på i denna blogg, är du naturligtvis mer än välkommen att kontakta oss.

Besök också gärna vår Facebooksida

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet