Däckmärkningar – Vad betyder siffrorna egentligen?

Däckmärkning

Däckmärkning

Vad betyder däckmärkningarna på mina däck? I bilens registreringsbevis anges vilken typ av sommardäck din bil ska ha. Vanligtvis anges flera alternativ, och bland dem kan du hitta dem som passar dig bäst. Samma sifferkod hittar du på däcken. Men vad innebär egentligen dessa siffror och bokstäver? Det är inte alltid helt lätt att förstå. Men vi tänkte göra det lite tydligare för er.

Däckmärkningar

I detta exempel använder vi som synes ett däck med märkningen 185/60R15 88T XL. Låt oss titta närmare på de olika siffrorna och bokstäverna:

185 – däckbredd i millimeter.

60 – däckets profil. Siffran anger däckets höjd i procent av bredden. I detta fall är alltså däckhöjden 60 % av 185 mm, d.v.s. 111 mm.

R – däckets konstruktion. R betecknar radialdäck. Radialdäcket introducerades 1946 och blev direkt en succé. Idag har det nästan helt ersatt diagonaldäcket (D).

15 – fälgens storlek, diametern i tum (d.v.s. 15 x 25,4 mm = 381 mm).

88 – belastningsklass. I detta fall innebär det en maxvikt av 560 kg/däck. (se tabell nedan)

T – hastighetsklass. I detta fall innebär det en maxhastighet på 190 km/h. (se tabell nedan)

XL – Extra Load, vilket innebär att däcket är förstärkt och att du inte behöver oroa dig om du t.ex. packar extra mycket på semestern.

 

Belastningsklasser

Belastningstabell

Belastningstabell

Hastighetsklasser

Hastighetsklasser

Hastighetsklasser 

Frågor?

Vi hoppas att denna snabbkurs kunnat bringa lite klarhet i det hela. Men har du frågor, är du självklart som vanligt välkommen in att fråga oss.

Välkommen till CityDäck!

 

 

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet