Nyttig information om fälgar och skötsel

En bråkdel av vårt sortiment

En bråkdel av vårt sortiment

Olika fälgtyper

Om du tittar dig omkring i CityDäcks reception inser du att det finns en otrolig mängd fälgar. De allra flesta av dessa (och alla hos oss) är lättmetallfälgar (som också kallas aluminiumfälgar eller alufälgar) eller stålfälgar.

Aluminiumfälgar blir allt vanligare, och det finns flera anledningar till detta. Fälgarna väger i regel mindre, är oftast enklare att hålla rena och ser ju såklart mycket snyggare ut. Dessutom har prisskillnaden minskat kraftigt de senaste åren.

Vilken fälg passar till min bil?

Om en fälg passar till din bil beror på en rad olika saker, t.ex. antalet bultar, navhål, bultcirkel, fälgbredd, fälgdiameter, och ET-mått. Jag kommer att gå igenom var och en av dessa i ett senare blogginlägg, så håll utkik efter det.

Vi har, som sagt, mängder av fälgar, och du finner dem alla i vår webbshop.

Vinterfälgar

Även bland vinterfälgar blir lättmetallfälgen allt vanligare. Även här är prisskillnaden mycket liten och i vinterväglag har man ännu större nytta av att aluminiumfälgen är lättare att hålla ren.

För att en alufälg ska lämpa sig för vinterbruk ska den vara lackerad med en tålig lack, vilket innebär att den inte ska ha effektlack. Den ska heller inte ha polerade ytor eller splitnitar. När du köper kompletta vinterhjul hos oss får du naturligtvis fälgar som är anpassade för vinterbruk, oavsett om det handlar om lättmetallfälgar eller stålfälgar.

Tvätta fälgen med svamp

Tvätta fälgen med svamp

Tänk på hålla rent dina fälgar

Fälgarna och däcken är de delar av ditt fordon som utsätts för mest slitage. Vi har skrivit en hel del om hur du bör sköta dina däck i andra blogginlägg, men det är minst lika viktigt att sköta sina fälgar. Det kan förlänga livslängden markant. Det handlar framförallt om rengöring och förvaring.

Eftersom fälgarna utsätts för smuts och vägsalt som kan orsaka korrosion, är det viktigt att rengöra fälgarna ofta. Tänk dock på att många rengöringsmedel innehåller frätande ämnen som gör mer skada än nytta. Det bästa är att använda en mjuk tvättsvamp och milt bilschampo. För att undvika att sandkorn och annat orsakar repor, bör man dessutom spola av fälgarna innan man använder svampen.

Du hittar allt hos CityDäck

Avställda fälgar ska, liksom däck, förvaras torrt, svalt och mörkt. Det bästa är absolut att lämna in dem för förvaring hos oss på CityDäck. Hos oss får du dessutom hjälp med att hitta rätt fälg. I vår webbshop söker du bara på ditt registreringsnummer. Då får du upp en hel mängd förslag på fälgar (och däck) som passar perfekt för din bil. Annars är det självklart bara att komma in till oss, så fixar vi både däck och fälg som passar din bil, såväl som din smak och din plånbok.

Välkommen in!

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet