Vad säger lagen egentligen om vinterdäck?

Lagen säger att du måste ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag. Samtidigt får du lov att använda dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. Om dina vinterdäck är friktionsdäck kan du alltså själv välja om du vill slänga på dem i september eller i slutet av november. Använder du dubbdäck, måste du dock vänta tills 1 oktober innan du kommer in till oss på CityDäck och ber oss skifta.

Friktionsdäck

Lassa Snoways 4

dubbdäck

Pirelli PZERO – dubbdäck

Förvaringskunder: Boka tid för skifte här

Eftersom många av oss väntar tills slutet av november finns det alltid risk för långa köer då. Den smarte bilföraren väntar dock inte så länge. Det finns flera anledningar till det:

  • Beredskap: Genom att skifta i tid är du väl förberedd direkt när frosten och de isiga vägbanorna dyker upp (som de ju redan gjorde idag, 7 oktober);
  • Säkerhet: På höstiga, kylda vägbanor är väggreppet alltid bättre med vinterdäck, vilket blir särskilt tydligt kyliga morgnar;
  • Tid: Genom att vara ute i god tid, har du som är förvaringskund fler bokningstider att välja på, och du som är drop-in-kund undviker långa köer.
  • Inre lugn: När du väl skiftat till vinterdäck, behöver du inte tänka på den detaljen förrän i mars.

 

Vad är då vinterväglag?

Tidigare betydde vinterväglag att det fanns snö, is eller frost på vägbanan och/eller angränsande vägar. Numera anses vinterväglag råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Dessutom är det så att det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen eller inte. Du kan alltså aldrig hävda att det inte råder vinterväglag om polisen är av en annan åsikt.

Dags för nytt däck

Dags för nytt däck

Mönsterdjup, vinterdäck

För vinterdäck säger lagen att mönsterdjupet måste vara minst 3 mm. Vi på CityDäck rekommenderar dock ett mönsterdjup på minst 4-5 mm. Om mönsterdjupet är mindre minskar däckets förmåga att leda bort vatten och också dess väggrepp på is.

 

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet