Så ökar du däckens hållbarhet

På marknaden finns det en hel del experter som uttalar sig om hållbarhet på däck och när du bör byta till nya. Det är svårt att orientera sig i denna djungel, då du kan få höra allt ifrån att du bör byta däck varje säsong till att de kan hålla minst 10-12 år. Så vem ska man tro på?

 Kör mjukt, vilket ju faktiskt också innebär att du kör miljövänligt

Drifting är inte så bra för hållbarheten

Vad säger lagen?

Ett sätt att förhålla sig till hållbarhet är ju lagen. Trots allt finns det ju lagstiftning, och så länge man håller sig till den är man på den säkra sidan. Det är dock inte helt sant. Lagen säger att minsta mönsterdjup på sommaren är 1,6 mm och på vintern 3 mm. Men för det första innebär det alltid en risk att ligga nära den gränsen. En kontroll skulle kunna peka på att vissa delar av däcket ligger under gränsen, även om man nyligen kontrollerat mönsterdjupet. För det andra, och ännu viktigare, är däckets egenskaper vad gäller grepp och förmåga att forsla undan vatten inte optimala med så ytligt mönster. På CityDäck rekommenderar vi minst 3 mm på sommaren och minst 5 mm på vintern.

Miljön

Ett annat sätt att förhålla sig till hållbarhet är att tänka miljömässigt. Naturligtvis är det bättre för miljön om man minskar antalet kasserade däck genom att använda dem man har så länge man kan. En sak är i alla fall klar. Myten om att däcken får försämrade köregenskaper efter två år eller fem år (olika beroende på ”expert”) är i vilket fall överdriven. Så länge mönstret är tillräckligt djupt och däcken inte spruckit, kan du lugnt fortsätta att köra på dem.

Självklart ska man alltid sätta sin och sina medtrafikanters säkerhet först, och därför ska man inte slarva med däckbyten. Men det finns absolut ingen anledning till panik. Vad det egentligen handlar om är att göra vad man kan för att öka däckets livslängd så mycket som möjligt.

Du kan öka däckets hållbarhet

Nya däck hos CityDäck

Vad du kan göra för att däcken ska hålla längre

  • Kör mjukt, vilket ju faktiskt också innebär att du kör miljövänligt. Här sparar du dubbelt, både på däck och soppa. Rivstarter kan verka lockande och coolt. Men det är absolut varken ekonomisk, miljömässigt eller bra för däckets livslängd.
  • Följ biltillverkarens rekommendationer. Du har säkert fått tips om att sänka eller öka lufttrycket för att göra en eller annan besparing. Och det är fullt möjligt att du med det kan spara några kronor. Å andra sidan förkortar du däckets livslängd, så i slutändan förlorar du snarast pengar på sådant.
  • Gör hjulinställning regelbundet (rekommendationen är en gång per år). Risken är annars att bilen drar snett, vilket ökar slitaget. Detta kan du enkelt boka här.
  • Rotera däckens position. Även med perfekt hjulinställning kan slitaget variera (beroende t.ex. på din körstil). Om du låter montera däck hos CityDäck, behöver du inte fundera på detta. Vi fixar det åt dig.
  • Förvara däcken rätt, så att du undviker ozon, UV-ljus, temperaturväxlingar och ser till att de roteras regelbundet. Detta är också något du lugnt kan överlåta till CityDäck.
  • Kolla lufttrycket regelbundet.

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet