Dubbdäck eller friktionsdäck – vilket är egentligen bäst?

Först kan vi konstatera att valet mellan dubbdäck och friktionsdäck främst handlar om var, när och hur du kör. Vilket däck som är bäst går inte att säga utan den bakgrundsinformationen.

Dubbdäck eller friktions - Vilket är bäst?

Torrt, vått eller vinterväglag?

Torrt, vått eller vinterväglag?

Vintern är snart här, och det är dags att byta till vinterdäck, om du inte redan gjort det. Är det dags för nya däck, så inställer sig frågan: Ska jag välja dubbdäck eller friktionsdäck?

Dubbdäck och friktionsdäck är båda konstruerade för att fungera bra på vinterväglag. Men de skiljer sig åt på flera sätt:

I ett dubbdäck sitter som bekant dubbar av metall vilka ger bra grepp på både is och snö. Utöver det har dubbdäcket så kallade sajpningar, ett slags sicksackspår som löper diagonalt över däcket och skapar extra bra grepp.

Friktionsdäcket har inga dubbar. I gengäld har det betydligt fler sajpningar. Dessutom är det konstruerat så att det ska fånga upp så mycket snö som möjligt i mönstret, då snö mot snö-friktion ger ännu bättre vintergrepp. Även om det kanske inte är detta man normalt avser med snöbollseffekt så ger det en bra bild: snö ger god vidhäftning vid snö.

Lassa och Pirelli

Friktions- eller dubbdäck?

Fördelar med friktions- respektive dubbdäck

Dubbdäck ger trygg- och säkerhet på alla vinterunderlag, även på rena isgator. Friktionsdäck ger inte lika bra grepp på väldigt isiga underlag, men ger i stället bättre komfort och mindre buller. På snö ger de dessutom ett likvärdigt, eller kanske rent utav bättre, grepp jämfört med dubbdäck.

Förhållandena i Sverige är väldigt olika. De skiljer sig dels mellan norr och söder, dels mellan land och stad, eller kanske snarare mellan mindre och större samhällen. Därför kan man konstatera att av de ovan angivna ”var, när och hur” är ”var” det viktigaste. Det spelar naturligtvis roll hur försiktig eller aggressiv du är i din körning. Och det spelar roll om du tar bilen oavsett väglag, eller om du väljer annat färdmedel när vintern är som tuffast. Men det viktigaste är ändå var du kör.

Om du mestadels färdas där det är mycket snö och is, d.v.s. i norra Sverige, är det klokast att välja dubbdäck. Om du å andra sidan mest kör där det oftast är regnigt och slaskigt, eller till och med torrt, t.ex. i Skåne, är ett friktionsdäck ett betydligt bättre val.

På samma sätt finns det en skillnad mellan större städer och småorter. Vägarna i större städer görs oftast snö- och isfria betydligt snabbare än i småorter och på landet.

Vad ska man välja, då?

Med andra ord kan man konstatera att om man bor i t.ex. Malmö eller Vellinge, och inte har planerat att göra bilresor till norra Sverige, är friktionsdäcket absolut det bästa valet. Bor man på  landet i Norrland är dubbdäck på samma sätt det bästa valet. Om man däremot befinner sig någonstans mitt emellan (t.ex. att man planerar att köra på skidresa till norra Sverige eller bor på den skånska landsbygden), kan det vara knivigt att avgöra. Det bästa är att komma in till oss på CityDäck och berätta var, när och hur du normalt kör. Så hjälper vi dig till det bästa valet.

Lassas vinterdäck

För skånska förhållanden rekommenderar vi på CityDäck helt klart Lassadäck. Vi har naturligtvis också alla premiumdäck och budgetvarianter som håller god klass, men Lassadäcket är i allmänhet ett av de däck som fungerar bäst på skånska vägar. Dessutom till ett betydligt lägre pris. Kom in till CityDäck, i Malmö eller Vellinge, eller beställ direkt här.

Lassa Snoways
Lassa Snoways 3

Lassa Snoways – perfekt för skånsk vinter

Lassa Snoways är Lassas storsäljande vinterdäck. Det finns i varianter som Snoways Era och Snoways 3, och nu allra nyast, Snoways 4. Gemensamt för dem alla är att de – till skillnad från t.ex. dubbdäck – har ett utomordentligt grepp i både snö och vått utan att kompromissa med prestandan på torrt underlag.

Lassa Iceways
Lassa Iceways

Lassa Iceways – med eller utan dubbar

Lassa Iceways är  det idealiska vinterdäcket för dig som normalt håller till i Skåne, men som ibland kör iväg till Åre eller Sälen. Iceways levereras utan dubbar, men är ändå redo för extrema vinterförhållanden. Du får alltså säkerheten på snö och is utan att förlora komfort och säkerhet på torra, våta eller slaskiga vägar.

Lassa Competus Winter
Lassa Competus Winter

Lassa Competus Winter – vinterdäcket för din SUV

Lassa Competus Winter är vinterdäcket för SUV, men det passar bra på alla bilar, från minibil till lyx-SUV, framför allt för dig som inte vill ge avkall på körglädje och sportighet men ändå ha ett bra snö- och våtgrepp.

Lassa Wintus
Lassa Wintus

Lassa Wintus – för lite tyngre fordon

Lassa Wintus är en ny generation av vinterdäck för skåp- och lätt lastbil, med överlägsen prestanda och perfekt väggrepp på snö, men också med förbättrad prestanda på is. Kort sagt ett vinterdäck som även klarar riktigt hårda vinterförhållanden.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet