CityDäcks däck- och fälglexikon, del 1

– från 3PMSF till Balanseringsvikt –

Däck- och fälgbranschen är full av specialuttryck och förkortningar, som inte är helt lätta att hålla reda på om man inte arbetar med det dagligen. Därför kommer vi här på CityDäcks blogg, som en ren service till er, kära läsare och kunder, att under 14 veckor framöver presentera ett däck- och fälglexikon, där vi hoppas att ni kan hitta svaren på de flesta av era frågor. Gör ni inte det, är ni naturligtvis välkomna att höra av er till oss, så hjälper vi er. Här kommer del 1, från 3PMSF till Balanseringsvikt.

 

Del 1 av CityDäcks däck- och fälglexikon

Del 1 av CityDäcks däck- och fälglexikon

3PMSF

3PMSF kallas också Alptopp/snöflinga och är den beteckning/det märke (se bild) som numera, fr.o.m. 1/6 2019, krävs för att odubbat friktionsdäck ska vara godkänt som vinterdäck i Sverige. Dock gäller en övergångsperiod fram t.o.m. 20/11 2024, då man fortfarande kan använda sina gamla MS-däck.

3PMSF i CityDäcks däck- och fälglexikon

3PMSF

Allrounddäck

Allrounddäck är ett alternativt namn till året-runt-däck, och alltså ett däck som är tänkt att passa alla underlag och alla årstider. I Norden är detta knappast ett alternativ, då temperatur och väglag varierar så pass mycket att det alltid blir en halvmesyr, om de ens är godkända att köra på under vintern (se ovan).

Alptopp/snöflinga – se 3PMSF

Aluminiumfälg

På senare tid har aluminiumfälgen blivit allt vanligare. Från att räknas som en lyxvara har den nu blivit tillgänglig för alla. Aluminiumfälgen är fortfarande lite dyrare än stålfälgen, men skillnaden är nu snarast försumbar. Tittar vi på skillnader i hållbarhet och prestanda är skillnaderna faktiskt ganska små, och det finns saker som talar för båda fälgarna. Det som är den stora skillnaden är att aluminiumfälgar är mycket snyggare och kan erbjuda en mängd olika varianter. Kom bara in till  CityDäcks reception och kolla runt på vår fälgutställning så inser du vilka oerhörda möjligheter aluminiumfälgen ger dig.

Och vill du ha en riktigt exklusiv fälg till bra pris och med en unik invention inbyggd, ska du naturligtvis skaffa en fälg från CF Wheels.

Fälgar i CityDäcks reception

Några av fälgarna i CityDäcks reception

Antisladd

Antisladd, eller ESP, är ett system som hindrar bilen från att sladda, och som fr.o.m. 1/11 2014 är standard i alla nya bilar. Det fungerar så att hjulen bromsas individuellt när stabiliteten gått förlorad, så att bilen rätas upp. Det bör dock poängteras att den bästa försäkringen mot sladd är ordentliga däck, anpassade till årstiden och med rejält mönsterdjup. Inget antisladdsystem i världen klarar att motverka blankslitna däck.

Balansering

När man sätter däck på fälg är risken stor att obalans uppstår, obalans som t.ex. kan göra att bilen drar åt något håll eller att det vibrerar. Obalans kan också uppstå senare. Hos CityDäck fixar vi lätt balanseringen till dig. Balanserade däck sparar på såväl fjädring och stötdämpare som däck.

Balanseringsmaskin

För att utföra riktig balansering av dina hjul behöver du en balanseringsmaskin. Men du behöver inte tänka på det. Kom bara in till CityDäck, där det finns gott om balanseringsmaskiner.

Balansering

Balansering med hjälp av balanseringsmaskin

Balanseringsvikt

Balanseringsvikter är oftast helt nödvändiga vid balansering av dina hjul. De finns att köpa separat, men om man inte absolut vet hur och var man ska sätta på dem, bör man lämna över detta till en däckverkstad. På CityDäck vet vi precis hur det ska göras.

Nästa vecka kommer del 2 av vårt däck- och fälglexikon; från Belastningsindex till Bultmönster.

I väntan på den, får ni gärna gilla vår Facebooksida.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet