CityDäcks däck- och fälglexikon, del 2

– från Belastningsindex till Bultmönster –

I förra veckan publicerade vi första delen i vårt däck- och fälglexikon. Idag kommer del 2, från Belastningsindex till Bultmönster.

CityDäcks däck- och fälglexikon i bil

CityDäcks däck- och fälglexikon, del 2

Belastningsindex

På däcksidan, oftast direkt efter däckdimensionen (se nedan) står en siffra som anger hur mycket belastning däcket maximalt tål. På bilden ser du t.ex. 91H, där 91 betecknar belastningsindex (vilket i detta fall innebär 615 kg/däck). I ett separat blogginlägg kan du läsa mer om detta. Där finns också en tabell som visar vad de olika siffrorna betyder.

Belastningsindex 91 - Lassa

Belastningsindex 91

Bil

Ordet ”bil” är en förkortning av den ursprungliga beteckningen – automobil (självrörlig på latin) – och när ordet väl infördes i Svenska akademiens ordlista i början av 1900-talet, beskrevs det som ”vulgärt”. Numera använder vi alla ordet ”bil”. Däremot är det inte alltid säkert att vi vet vad vi menar. Inkluderas t.ex. tunga lastbilar och bussar i begreppet ”Bil”? Och är en traktor en bil? På CityDäck säljer vi och hanterar däck till personbilar och lättare lastfordon. Därför är det dessa fordon vi avser när vi säger eller skriver ”bil”.

Bridgestone

Bridgestone är ett japanskt premiumdäckföretag som både är världens största däcktillverkare och ett av de äldsta i branschen. Bridgestone är dessutom delägare i Brisa som tillverkar världens mest prisvärda däck, Lassa.

Bridgestone logo

Bridgestone

Brisa

Brisa är ett turkiskt företag som är ett samarbete mellan Bridgestone Corporation och Sabanci Group. Brisa tillverkar världens mest prisvärda däck, Lassa.

Brisa

Brisa

Bromssträcka

Bromssträckan är den sträcka ett fordon färdas från det att det är full broms tills att fordonet står helt stilla. Bromssträckan påverkas i stor utsträckning av däckmönstret. Bra däck har kortare bromssträcka. Men naturligtvis påverkas också bromssträckan av hur slitet däcket är och om det är anpassat till det aktuella väglaget. Sommardäck har längre bromssträcka på vintern och vinterdäck har längre bromssträcka på sommarn. (Mer info kommer under Reaktionssträcka respektive Stoppsträcka)

Budgetdäck

Till budgetdäcken räknas de märken som kostar mindre än andra däck. Inte sällan betyder det också att däcket är lite sämre än andra däck. Det finns dock budgetdäck, som t.ex. Rotalla, som håller en ganska hög klass trots sitt låga pris.

Bullernivå

När vi talar om bullernivå för däck handlar det naturligtvis om det buller som uppstår när däcket rullar på underlaget och som letar sig in i kupén. Bullernivån anges alltid på nya däck, där tre svarta ribbor betyder att däcket låter mer än godkänd nivå, två svarta ribbor att bullernivån motsvarar typgodkännande och en svart ribba innebär att däcket är väsentligt mycket tystare än typgodkännande. Dessutom anges ljudvärdet i decibel (dB).

CityDäcks däck- och fälglexikon, bullernivå

Lassa Snoways 4, bullernivå

Bultcirkel – se Bultmönster nedan.

Bult

I strikt mening är en bult ogängad och en skruv gängad. Här kommer vi dock att använda termen bultar (bulthål, pinnbultar, bultmönster etc.) trots att det är fråga om gängade skruvar, eftersom det är den gängse beteckningen i branschen.

Bulthål

Ett fordon är utrustat antingen med pinnbultar, som sticker ut från hjulnavet och på vilka fälgen fästes med muttrar, eller bulthål där fälgen fästs med bultar.

CityDäcks däck- och fälglexikon - bulthål

Hjulnav med bulthål

Bultmönster

Bultmönster kallas också Bultcirkel, eller PCD, och är det avstånd på vilket pinnbultar eller bulthål där fälgen ska fästas i fordonet sitter. Det finns idag omkring 60 olika bultmönster på marknaden, men de vanligaste är bultmönster mellan 5×108 och 5×120, där den första siffran anger antalet bultar och den andra diametern av den cirkel som bultarna/bulthålen bildar. Det kan vara väldigt svårt att själv mäta bultmönstret, men i de allra flesta fall anges PCD på insidan av fälgen (som synes anges inte 5×108 utan bara 108; de fem bulthålen kan man ju se med blotta ögat). För mer ingående information rekommenderar vi CityDäcks blogg om just bultmönster.

CityDäcks däck- och fälglexikon - bultmönster

PCD = bultmönster

Nästa vecka kommer del 3 av vårt däck- och fälglexikon; från CB till dubb.

I väntan på den, får ni gärna gå in och gilla vår Facebooksida.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet