CityDäcks däck- och fälglexikon, del 3

– från CB till Dubb –

Trogna läsare har redan kunnat läsa de två första delarna av CityDäcks uppslagsverk för däck och fälg. Här följer del 3, från CB till dubb.

CityDäcks däck- och fälglexikon, del 3

CityDäcks däck- och fälglexikon, del 3

CB

CB (Centre Bore) kallas också navhål eller centrumhål, och anger storleken på det hål i fälgen som ska passa kring fordonets nav. Storleken finns oftast angiven på fälgens insida. Om navhålet är större än navet, kan detta kompenseras med en centrumring (se nedan). Är navhålet för litet går det dock inte att få på fälgen.

C-däck

C-däck är robusta däck till skåpbil, lätt lastbil, hus- och släpvagn.

Centreringsring

En centreringsring används för att få ett större navhål att passa ett mindre nav. (se CB)

Centrumhål – se CB ovan.

Centrumkåpa

En centrumkåpa (eller mittkåpa eller mittlogga),  är en kåpa, ofta med fälg- eller biltillverkarens logga, som täcker navhålet (se vidare CB).

Centrumkåpa/Kåpa/Mittkåpa/Mittlogga - CityFälg

Centrumkåpa/Kåpa/Mittkåpa/Mittlogga

CF Wheels

CF Wheels är CityDäcks eget framtagna märke. Utöver att vi ständigt arbetar för att utveckla fräcka designs med så stor konkavitet som möjligt, har vi också utvecklat ett patentansökt bultmönstersystem som för första gången i världshistorien låter dig flytta över din fälg när du t.ex. säljer din Volvo och köper t.ex. en BMW. För mer information, läs vårt separata separata blogginlägg.

CF Wheel 90, Black på CityDäck

CF Wheel 90, Black

CityDäck

CityDäck är förmodligen världens bästa, snabbaste, billigaste, mest serviceinriktade och trevligaste däckverkstad. Helt enkelt den däck- och fälgfirma kloka människor anlitar.

CityDäck - kanske världens bästa däckföretag

CityDäck – kanske världens bästa däckföretag

Continental

Continental, som är en av världens ledande däcktillverkare, har funnits ända sedan 1871, och har bl.a. köpt upp den svenska f.d. däckjätten Gislaved.

Datum – se DOT nedan.

Dimension

Dimensionen på ett däck brukar anges t.ex. 205/55R16 (som på bilden), där det första talet (205) anger däckets bredd i mm, andra talet (55) anger däckets höjd (profil) i procent av bredden och det tredje talet fälgens diameter i tum. R står för radial (se vidare Profil respektive Radial).

Däckdimension 205/55R15

Däckdimension 205/55R15

Dimensionen på fälgar brukar anges helt i tum, t.ex. 19 x 9.5, där det första talet anger fälgens diameter och det andra fälgens djup.

DOT

Trots sitt ursprung (Department of Transportation, USA) är DOT-märkningen numera ett juridiskt krav på däck som säljs i Europa. I DOT-märkningen ingår också det som anges ovan, under Dimension, men de bokstäver och siffror som kommer senare, ibland direkt efter ordet ”DOT”, ibland separat anger var och när ett däck är tillverkat. De två första siffrorna anger vecka och de två sista år. Däcket som syns på bilden nedan tillverkades alltså vecka 35, år 2019. Man bör se till att däcket inte är för gammalt, även om dagens däck mycket väl kan hålla i tio år och mer. Köper du däck på CityDäck som är äldre än 3 år, kan du vara säker på att du får ett mycket bra pris.

Uppslagsverk för däck och fälg: DOT-märkning

DOT-märkning i CityDäcks uppslagsverk för däck och fälg

Dubb

Dubb är ett spetsigt stift som används i vinterdäck, framförallt för att få bättre grepp på isigt underlag. Moderna dubbar består av en kärna av lättmetall, med ett ytskikt av hårdmetall.

Nästa vecka kommer del 4 av vårt uppslagsverk för däck och fälg; från Dubbar till Däckhotell.

I väntan på den får ni gärna gå in och gilla CityDäcks Facebooksida.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet