CityDäcks däck- och fälgbok, del 6

– från Fälg till Gummiblandning –

Nu har vi publicerat fem delar av CityDäcks däck- och fälgbok, och som ni kanske inser, har vi inte ens hunnit till hälften. Men vi kämpar på. Totalt kommer det att bli 14 delar. Här följer del 6, från Fälg till Gummiblandning.

CityDäcks däck- och fälgbok del 6

CityDäcks däck- och fälglexikon, del 6

Fälg

Fälgen är den inre delen av ett hjul och det som gör att man de facto kan montera hjulet på fordonet. De senaste åren har vi sett en utveckling från stålfälgar till aluminiumfälgar, och det finns ingen anledning att tro att den utvecklingen kommer att vända. Aluminiumfälgen är lättare, snyggare och enklare att hålla ren. Dessutom blir prisskillnaden mindre och mindre. I CityDäcks reception kan du njuta av mängder av de fälgar som finns på marknaden.

Däck- och fälgbok, Fälgar i CityDäcks reception

Fälgar i CityDäcks reception

Fälgdimension – se Dimension.

Fälgkors

Idag är det väl sällan man behöver ett fälgkors; man gör klokare i att låta CityDäck ta hand om hjulskiftet. Vill man läsa mer om Fälgkors, finns det dock ett tidigare blogginlägg för just det.

Fälgvård

En fälg som vårdas väl håller längre. Har du dina hjul på CityDäcks däckhotell behöver du inte tänka på att vårda de fälgar du just nu inte använder. Det tar vi hand om till dig. Men även de fälgar som sitter på din bil behöver vårdas, särskilt under vintern, t.ex. genom att de med jämna mellanrum torkas av med en mjuk svamp, t.ex. för att undvika att vägsaltet orsakar skada.

Förvaring – se Däckhotell.

CityDäcks däck- och fälgencyklopedi - däckhotell

En liten del av CityDäcks däckhotell

Gislaved

Gislaveds gummifabrik, som tidigare tillverkade däck under varunamnet Gislaved, är främst kända för sin tillverkning av vinterdäck. Gislaved köptes 1992 av Continental AG.

Goodyear

Goodyear är ett amerikanskt företag som tillverkar ett av världens mest kända däck. Goodyear fick redan 1903 patent på slanglösa däck. Dessa infördes dock inte förrän 1954. Numera äger Goodyear också Dunlop i de flesta delar av världen (som t.ex. USA och Europa).

Granulat

Granulat är ett ämne i gryn- eller kornform, som ofta tillverkas av kasserade däck. Granulat används bl.a. i konstgräsplaner.

Grepp

Grepp, som är en alternativform till den kanske mer korrekta termen väggrepp, beskriver kontakten mellan däck och väg. Man bör notera att fordonets enda kontakt med vägen är via däcken, och att denna kontakt inte är större än en handflata. Då gäller det att greppet är så bra som möjligt. Hur bra greppet är påverkas framförallt av däckmönstret och gummiblandningen (se nedan). Men också andra faktorer som t.ex. lufttryck och, naturligtvis, väglag, påverkar väggreppet.

Gummi

Gummi är den största, men långt ifrån enda, beståndsdelen i däck.

Gummiblandning

I utvecklingen av nya, bättre däck, är det framför allt tre saker som är viktigt: mönsterdesignen, andra beståndsdelar samt gummiblandningen. Det läggs ner tusentals timmar på att utforska, framställa och testa den perfekta gummiblandningen. T.ex. kan nämnas att gummiblandningen i vinterdäck är mjukare än i sommardäck, vilket gör att t.ex. friktionsdäck både har sämre väggrepp och slits fortare på sommarvägar.

 

Nästa vecka kommer del 7 av vårt däck- och fälgbok; från Hankook till Industrigatan 2.

Rekommendera gärna vårt lexikon till vänner och bekanta, och gå gärna in och gilla vår Facebooksida.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet