CityDäcks hjulbok om däck och fälg, del 7

– från Hankook till Industrigatan 2 –

Här fortsätter CityDäcks hjulbok om däck och fälg. Vi har nu kommit till del 7, från Hankook till Industrigatan 2.

CityDäcks hjulbok om däck och fälg

CityDäcks däck- och fälglexikon, del 7

Hankook

Hankook är ett däck som börjat ta upp konkurrensen med de verkligt stora. Hankook tillverkas i Sydkorea, och lite kuriosa i sammanhanget är att Hankook helt enkelt betyder Korea.

Hastighetssindex

På däcksidan, oftast direkt efter däckdimensionen (se nedan) står en bokstav, eller bokstavskombination, som anger hur hög hastighet däcket maximalt tål. På bilden ser du t.ex. 91H, där H betecknar hastighetsindex (vilket innebär att däcket klarar 210 km/h). I ett separat blogginlägg kan du läsa mer om detta. Där finns också en tabell som visar vad de olika bokstäverna betyder.

Hjulbok om däck och fälg: Hastighetsindex H

Hastighetsindex H

Hjul

Hjulet sägs ju vara människan allra första stora uppfinning, den uppfinning som så småningom ledde till alla andra stora uppfinningar och möjliggjorde månfärder, Internet, och – framför allt – bilen. Under tiden som vår tekniska utveckling drevs framåt på alla plan, utvecklades hjulet i samma takt. Det första var att dela hjulet i två väsentliga delar – däck och fälg. Och sedan fortsatte utvecklingen, av både däck och fälg. Och vi vågar lova att utvecklingen bara börjat. Forskare, designers, ingenjörer och utvecklare världen över håller just i detta nu på att utveckla än mer avancerade versioner av både däck och fälg. Ett bra exempel på det senare är CityDäcks egen fälg CF Wheels.

Hjulbalansering – se Balansering.

Hjulinställning

Rekommendationen från såväl bilbranschen, däckbranschen, som CityDäck är att man bör göra hjulinställning en gång om året, eller var 1500 mil. Och har du gjort stora förändringar, som t.ex. bytt till större fälgar/däck eller bytt stötdämpare, om du kört emot något eller om dina däck slits ojämnt, bör du absolut göra en hjulinställning. På CityDäcks hemsida kan du enkelt boka din hjulinställning, som sedan genomförs av professionell personal med hjälp av en mycket avancerad utrustning. För mer info om hjulinställning, läs vårt separata blogginlägg.

CityDäcks Hjulbok: Hjulinställning

Hjulinställning på CityDäck

Hjulnav

Hjulnav kallas den platta från vilken pinnbultar stick ut eller i vilken bulthål är placerade, och i vilken fälgen fixeras vid fordonet.

CityDäcks hjulbok om däck och fälg: Hjulnav

Hjulnav med pinnbultar

 

Hjulskifte

I de allra flesta fall har våra kunder sommar- och vinterdäck på separata fälgar, och då är egentligen hjulskifte en mer korrekt benämning än däckbyte. Läs vidare under just rubriken Däckbyte.

Hubb

Hubb kan betyda en mängd olika saker i olika sammanhang. I däck- och fälgsammanhang är hubben den centrala delen av en fälg, den delen som medelst bultar eller muttrar fästs i hjulnavet på bilen. Det är också här, i hubben, vi hittar den unika, patentansökta, lösningen som gör CF Wheels så mycket bättre.

Hussein Hassoun

Hussein är CityDäcks grundare och VD. Han började med två tomma händer ute i Kvarnby långt innan han själv fick lov att köra bil, och har sedan byggt upp Sveriges förmodligen allra bästa och finaste däckverkstad. Det har skrivits flera artiklar om honom, där han bl.a. beskrivs som Malmös okrönte däckkung.

Industrigatan 2

På denna adress i Vellinge hittar ni CityDäcks andra däckverkstad, förmodligen en av världens bästa, där vi erbjuder precis samma förmånliga priser, samma imponerande service, lika tillmötesgående och trevlig personal och en nästan lika flott reception som i Malmö.

Hjulbok om däck och fälg: CityDäck, Industrigatan 2

CityDäck på Industrigatan 2 i Vellinge

Nästa vecka kommer del 8 av vår hjulbok om däck och fälg; från Inkörning till Lassa.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet