CityDäcks uppslagsbok för däck och fälg, del 9

– från Livslängd till Mittlogga –

Åtta delar av CityDäcks uppslagsbok för däck och fälg har vi nu redan hunnit publicera. Här följer del 9, från Livslängd till Mittlogga.

CityDäcks däck- och fälglexikon, del 9

CityDäcks uppslagsbok för däck och fälg, del 9

Livslängd

När man talar om ett däcks livslängd talar man oftast om vilken körsträcka under normala körförhållande det klarar av att tillryggalägga innan det är alltför slitet. Att tala om livslängden på ett däck som inte används är nämligen tämligen meningslöst. I normala fall har nämligen körslitaget tagit slut på däcket långt innan tidens tand har gjort det. Det är således sällan meningsfullt att fundera på hur gammalt ett däck är när man funderar på att byta. I allmänhet gäller att så länge mönsterdjupet är tillräckligt, fungerar däcket. För mer information, läs gärna vårt separata blogginlägg.

Livstids garanti

En del tillverkare, däribland Lassa, är så säkra på att deras däck håller högsta kvalitet, att de vågar utlova livstids garanti, vilket innebär att så länge det finns tillräckligt däckmönster kvar att köra på, garanterar Lassa dess hållbarhet. Detta innebär i sin tur att om det mot förmodan skulle uppstå skada (som inte beror på yttre åverkan) när däcket är tre, eller kanske fem, år, ersätts du med ett nytt, om det inte går att laga. Det är bara att komma in till CityDäck.

Lufttryck

För trafiksäkerhetens, väggreppets, bränsleförbrukningens, bullernivåns och däckets livslängds skull, är det viktigt att lufttrycket ät rätt. Följ biltillverkarens rekommendationer, som du oftast finner antingen på insidan av tanklocket och/eller i instruktionsboken. Och kontrollera lufttrycket regelbundet, t.ex. varje gång du tankar. Se gärna vårt separata blogginlägg.

Låsbultar

Till alla moderna fälgar finns en låsbult per fälg (alltså fyra per bil) för att förhindra, eller åtminstone avsevärt försvåra, fälgstöld. Låsnyckeln/låshylsan ska du förvara säkert – för att försvåra för tjuven – och lättillgänglig – för att underlätta hjulskifte. Och har du inte redan låsbultar till dina fälgar, så kan du naturligtvis köpa dem hos CityDäck.

CityDäcks uppslagsbok för däck och fälg: Låsbultsats

Låsbultar med låsnyckel/låshylsa

Malmö

Förr var Malmö främst känt för Kockumskranen och MFF. Numera är Malmö mest känt för ZlatanTurning Torso och CityDäck. I Malmö finns många vackra och storslagna byggnader. Frågan är dock om inte CityDäcks reception (möjligen i konkurrens med Turning Torso) är den vackraste.

CityDäcks reception - Malmös vackraste byggnad?

CityDäcks reception – Malmös vackraste byggnad?

Mellanklassdäck

Som mellanklassdäck brukar man räkna de däckmärken som håller en betydligt högre klass och kvalitet än s.k. budgetdäck, men ännu inte räknas som premiumdäck, och därför kostar betydligt mindre. Bland mellanklassdäcken är Lassa det klart ledande märket som genomgående placerar sig högst i jämförande test och som t.o.m. slagit en del premiumdäck i de få tester som gjorts dem emellan.

Michelin

Michelin var först i världen med det luftfyllda bildäcket. Sedan dess har de framförallt gjort sig kända för tre saker: Restaurangguiden Guide Michelin, Bibendum (Michelingubben) och högkvalitativa däck. Om pengar inte spelar någon roll, ska man klart välja Michelin. Michelin placerar sig nästan alltid i topp, oavsett vilka däckmärken de jämförs med och hur testen än är utformade.

Miljöavgift

När du köper däck i Sverige finns en lagstadgad miljöavgift (eller återvinningsavgift) på 20:- (16:- + moms) inbakad. Det innebär att när du kommer till CityDäck för att köpa nya däck, kan du helt kostnadsfritt lämna ifrån dig dina gamla, så tar vi hand om återvinningen av dem.

Mittkåpa – se Centrumkåpa.

Mittlogga – se Centrumkåpa.

Nästa vecka kommer del 10 i vår uppslagsbok för däck och fälg, från MS till OLDDOT.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet