CityDäcks däck- och fälguppslagsbok, del 13

–  från Runflat till Traktion –

Nu har vi hunnit fram till den näst sista delen av CityDäcks däck- och fälguppslagsbok, del 13, från Runflat till Traktion.

CityDäcks Däck- och fälguppslagsbok, del 13

CityDäcks Däck- och fälglexikon, del 13

Runflat – Se Punkteringsfria däck.

RunOnFlat – Se Punkteringsfria däck.

Sabanci – se Brisa.

Sajpning

Att sajpa ett däck innebär att man skär tunna tvärgående lameller i däckets klackar. Sommardäck är i princip aldrig sajpade medan vinterdäck alltid är det. Friktionsdäck är betydligt mer sajpade än dubbdäck. Sajpningen ger bättre väggrepp, särskilt på snö och slask.

CityDäcks däck- och fälguppslagsbok, Sajpning

Sajpningar, Lassa Snoways 4

Scheelegatan

På Scheelegatan 15 ligger världens förmodligen bästa däckverkstad, CityDäck Malmö.

Service

Kör du på Scheelegatan och svänger in på Knivgatan, alldeles vid nummer 15 och kommer in till CityDäck kan vi lova dig den bästa service du kan tänka dig. Och vad är då god service? Det handlar om att ha en bra dialog med kunden, vara prestigelös och ärlig om något problem mot förmodan skulle uppstå. Men det handlar också om trevligt bemötande och gott utfört arbete. Kort sagt ska du som kund känna dig väl omhändertagen och få det arbete du ber om väl utfört.

CityDäck - kundens favorit

CityDäck – kundens favorit

Skeppsdäck

När vi lovar att vi utför alla typer av arbete med däck, inkluderar vi dock varken skeppsdäck eller trädgårdsdäck.

CityDäcks däck- och fälguppslagsbok, skeppsdäck

Däck som inte bytts på flera hundra år…

Slitbana

Slitbana kallas den del av däcket som ligger an mot underlaget. På ett bra däck ser slitbanan likadan ut även när du slitit ner däcket till under halva det ursprungliga mönsterdjupet, vilket innebär att däckmönstret är det samma.

Snöflinga – se 3PMSF.

Sommardäck

Sommardäck är speciellt anpassad för sommarväglag. Det innehåller t.ex. en hårdare gummiblandning, färre lameller och inga sajpningar. Det innebär att det har bättre väghållning och kortare bromssträcka, drar mindre bränsle och slits mindre på sommarvägar än vinter- eller året-runt-däck. Exempel på mycket bra sommardäck är Lassa Greenways, Lassa Driveways och Lassa Driveways Sport.

Lassa Driveways i CityDäcks däck- och fälguppslagsbok, del 13

Lassa Driveways

Spår

Tidigare har lameller och sajpningar nämnts. Dessa är ju egentligen också spår. När man talar om spår i däcksammanhang (däckspår) menar man dock oftast de bredare spår som går i däckets rullriktning (sommardäck) eller diagonalt mot densamma (vinterdäck).

Stoppsträcka

Stoppsträcka kallas den totala sträcka som krävs för att få stopp på ett fordon från det att faran uppdagas/dyker upp till dess att fordonet står helt still. Stoppsträckan är alltså reaktionssträckan och bromssträckan sammantaget.

CityDäcks däck- och fälglexikon: Stoppsträcka

Stoppsträcka

TL

TL står för Tubeless, d.v.s. ”slanglös” och är idag en nästan helt överflödig beteckning eftersom i stort sett alla bildäck som säljs idag är slanglösa.

TPMS

TPMS (Tire Pressure Monitoring System) är ett däcktrycksövervakningssystem som finns på nyare bilar. EU kräver sedan 1/11 2014 att det ska finnas i alla nyproducerade bilar. Sverige har dock valt att ännu inte göra detta krav till lag, men det innebär ändå att de flesta nya bilar är utrustade med TPMS. Om du har TPMS på din bil måste du också köpa till TPMS-sensorer om du skaffar nya fälgar. Naturligtvis kan du köpa dessa på CityDäck. Dessa sensorer skickar sedan signaler om lufttryck och temperatur som kan läsas av inne i bilen, vilket hjälper till att hålla rätt lufttryck. På det sättet får du lägre bränsleförbrukning, bättre väghållning och längre livslängd på ditt däck.

Tubeless – se TL.

Traktion

Traktion (eller på engelska traction) är däckets förmåga att gripa tag i underlaget och flytta bilen framåt.

 

Nästa vecka kommer den avslutande delen i CityDäcks däck- och fälguppslagsbok, del 14, från Transportstyrelsen till Öppet.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet