CityDäcks kompletta däck- och fälglexikon, del 14

– från Transportstyrelsen till Öppet –

Så har vi äntligen kommit fram till sista delen av CityDäcks kompletta däck- och fälglexikon, detta informativa jätteverk, nämligen del 14, från Transportstyrelsen till Öppet.

CityDäcks kompletta däck- och fälglexikon, sista delen

CityDäcks däck- och fälglexikon, sista delen

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen (TS) är den statliga förvaltningsmyndighet som svarar för regler, tillstånd och tillsyn inom transportområdet. Det är på transportstyrelsen.se man kan hitta regler om vad som gäller för t.ex. vinterdäck, dubbdäckmönsterdjup o.d.

Tum

Av någon märklig anledning (läs USA/Storbritannien) mäter vi fortfarande mycket i tum. För fälgar gäller tum som mått både på djup och på diameter. För däck är det i stället blandat (se Dimension). Tidigare var engelsk, amerikansk och svensk tum dessutom olika långa, men idag har man i alla fall enats om att en tum (inch) är 2,54 mm i hela världen.

TÜV

TÜV (Technischer Überwachungsverein vilket ungefär betyder Tekniska övervakningsorganisationen), är en tysk organisation som har som mål att övervaka bl.a. fordon med mycket stränga krav vad gäller t.ex. miljö och säkerhet. En TÜV-märkning på däck eller fälg är en garanti för hög kvalitet.

TÜV-loggan i CityDäcks kompletta däck- och fälglexikon

TÜV-loggan

Underkylt regn

Underkylt regn leder i stort sett alltid till blixthalka, då det håller en temperatur under noll grader Celsius och därför snabbt fryser till is när det träffar den kalla marken. Vid underkylt regn bör man iaktta största försiktighet, oavsett vilken typ av däck man har på bilen.

Vattenplaning

Vattenplaning kallas den vattenfilm som kan bildas mellan hjul och körbana vid vått väglag och relativt hög hastighet. Många däck är konstruerade för att effektivt utjämna vattenplaningen, men ju högre hastighet, ju mindre chans för däcket att klara av att undvika vattenfilmen, som när den uppstår i princip helt tar bort kontakt mellan fordon och väg och därmed förarens möjlighet att kontrollera fordonet.

Vellinge

I Vellinge hittar ni också CityDäck, närmare bestämt på Industrigatan 2.

CityDäck, Industrigatan 2 i vårt kompletta däck- och fälglexikon

CityDäck på Industrigatan 2 i Vellinge

Vinterdäck

Vinterdäcket är speciellt anpassad för vinterväglag. Det innehåller t.ex. en mjukare gummiblandning och fler lameller och sajpningar. Det innebär att det har bättre väghållning och kortare bromssträcka på vintervägar än sommar– eller året-runt-däck. Vinterdäck finns i två versioner: friktionsdäck och dubbdäck.

Friktionsdäck och dubbdäck

Friktionsdäck och dubbdäck

Våtgrepp

Termen ”våtgrepp” beskriver däckets förmåga till väggrepp på vått underlag. Saker som kan påverka våtgreppet är till exempel spårens och lamellernas antal, design och djup.

Väggrepp – se Grepp.

Väghållning

I NE anges att väghållning handlar om byggande, drift och underhåll av vägar. Här handlar det dock om något helt annat, nämligen hur bilen förhåller sig till underlaget under körning. Väghållningen beror på en mängd olika saker, såväl i däck, hjulinställning och fordon, som i förarens handhavande. Några av de faktorer som påverkar väghållningen är tyngdpunkten, fjädringen, hur väl däcken ligger an mot vägen och förarens kontroll av fordonet. Man ska dock betänka att den enda kontakten bilen har med underlaget är via däcken. Därför spelar däckens utformning störst roll för väghållningen.

Väglag

Vilket väglag bilen framförs på spelar stor roll för väghållningen. Därför är det också viktigt att välja däck som är bäst anpassade till det väglag man oftast kör på under en given period. Under vintern kan väglaget, beroende på bl.a. tid på dygnet och geografi, variera mellan halka, snö, modd, is, tunn is, regnvått och torrt, medan det under sommaren oftast bara varierar mellan torrt och vått väglag. Om man inte kör på grusvägar eller i gyttja.

XL

XL betyder Extra Load (och kan ibland också betecknas EL) och innebär att däcken är förstärkta för att klara en tyngre belastning.

Året-runt-däck – se Allrounddäck.

Återvinningsavgift – se Miljöavgift.

Ä

Ä är den enda bokstav som finns i både ”däck” och ”fälg” och anledningen till att världens bästa hemsida heter www.citydack.se i stället för www.citydäck.se

Öppet

CityDäck har väldigt generösa öppettider. I Vellinge har vi öppet vardagar mellan 9.00 och 18.00 och på lördagar mellan 10.00 och 15.00. Men i Malmö har vi öppet alla dagar – vardag som söndag och helgdag – 365 dagar om året, mellan kl. 9.00 och kl. 18.00.

Med detta har vi nu publicerat hela CityDäcks kompletta däck- och fälglexikon. Vi kommer dock att uppdatera lexikonet så fort vi kommer på något, och ni, kära läsare, är naturligtvis välkomna med synpunkter och tips.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet