Hur väljer jag rätt däck till min bil?

Hur vet man egentligen vilka däck som sitter på min bil och hur vet jag vilka däck jag ska välja?

I princip finns det tre enkla svar på den frågan:

  1. Kolla i registreringsbeviset.
  2. Kolla på de däck som sitter på bilen idag.
  3. Fråga CityDäcks kunniga personal.

 

Registreringsbevis

Registreringsbevis

Kolla i registreringsbeviset

I bilens registreringsbevis anges alltid vilka däck som sitter/satt på när bilen säljs/såldes för första gången. Ganska ofta anges också alternativa däckstorlekar som också fungerar. Är du första ägare till bilen och inte bytt däck innan, kan du lita på att det som står i registreringsbeviset stämmer, även om de alternativ på däckdimensioner som skulle kunna passa kanske är fler än vad som anges. Och vill du byta till lite större fälgar måste du naturligtvis anpassa däcken efter dem.

Däckmärkning, CityDäck

Vad betyder alla siffror och bokstäver på däcket?

Kolla på de däck som sitter på bilen idag

Om du inte är bilens första ägare, eller om du är osäker på om du bytte till likadana däck senast, är naturligtvis registreringsbeviset inte en helt tillförlitlig källa. Det är däremot de däck som sitter på bilen.

På däckets sida hittar du en mängd olika siffror och en del bokstäver. Där anges allt från däckdimension till hastighetsindex och belastningsindex. Men vad betyder egentligen dessa siffror och bokstäver? Det är inte alltid helt lätt att förstå. Förhoppningsvis gör det nedanstående det lite lättare:

Däckmärkningar

I detta exempel använder vi som synes ett däck med märkningen 185/60R15 88T XL. Låt oss titta närmare på de olika siffrorna och bokstäverna:

185 – däckets bredd i millimeter. Ofta fungerar det bra om du väljer ett lite bredare eller lite smalare däck än det som nu sitter på. Det är dock klokt att konsultera registreringsbeviset eller en expert på CityDäck.

60 – däckets profil. Siffran anger däckets höjd i procent av bredden. I detta fall är alltså däckhöjden 60 % av 185 mm, d.v.s. 111 mm. Om man väljer en större fälg (se nedan) bör man välja en något lägre profil, så att man inte riskerar att däcken tar emot i hjulhuset.

R – däckets konstruktion. R betecknar radialdäck. Radialdäcket introducerades 1946 och blev direkt en succé. Idag har det nästan helt ersatt diagonaldäcket (D). Beteckningen ”R” är alltså egentligen överflödigt, och de flesta skulle snarare säga 185/60/15

15 – fälgens storlek, diametern i tum (d.v.s. 15 x 25,4 mm = 381 mm). Fälgdimension och däckdimension måste naturligtvis stämma. Annars fungerar det inte.

88 – belastningsklass. I detta fall innebär det en maxvikt av 560 kg/däck (se tabell nedan). Belastningsklassen anger alltså den maximala vikt du kan belasta vart hjul med, under förutsättning att bilen klarar av den vikten.

T – hastighetsklass. I detta fall innebär det en maxhastighet på 190 km/h. (se tabell nedan)

XL – Extra Load, vilket innebär att däcket är förstärkt och att du inte behöver oroa dig om du t.ex. packar extra mycket på semestern.

Belastningsklasser

Belastningsindextabell

Belastningsindextabell

 

Hastighetsklasser

Hastighetsklasser

Hastighetsklasser

Utöver detta hittar du naturligtvis en mängd annan information som t.ex. tillverkare och modell, däckets tillverkningsdatum och märkning på friktionsdäck som anger att däcket är godkänt som vinterdäck. Men det tar vi upp i andra bloggar.

CityDäcks ägare bland däck

Hussein Hassoun – en av CityDäcks alla experter

Fråga CityDäcks kunniga personal

Det är klokt att känna till lite om sina däck. Dels kan det vara till stor hjälp när du söker däck i CityDäcks webbshop (även om du där kan söka på ditt registreringsnummer och på så sätt få rätt förslag) dels vet man ju aldrig var man kan hamna. Om du till din fasa märker att du måste byta däck utan att kunna ta dig till CityDäck och dess kunniga personal, är det bra att veta vad det handlar om.

Men i allmänhet är det bästa alternativet alltid att konsultera CityDäcks experter. De kan hjälpa dig med vilka däck som är bäst för din bil, eller – om du av någon anledning vill ändra – vilka alternativ som är lämpliga. De kan dessutom hjälpa dig med vilket märke och vilken modell som är lämpligast för just dig och dina behov.

Kommentera

Your email address will not be published.

Hoppa till verktygsfältet